PeRJalaNan SeOranG InSan

Saat aku terbaring kaku… ....

Tanganku basah mengenggam bekalanku ....

Kaki kerdilku sejuk membawa azimat bertahun lalu....

Aku akan melangkah ke dunia baru ....

Dunia yang aku sendiri tak pasti keindahan atau keperitannya....


Aku yang dulunya menjadi insan merantau....

Merasai nikmat tuhan walaupun hanya untuk seketika ....

Kadang-kadang aku jadi taksub....

lupa,lalai,....

Aku mula terkurung dalam kantung dosa ....

Aku mencuba sesuatu yang membuatkan aku adalah insan yang hina ....

Di mana aku terperangkap dalam penjara kemungkaran....

Aku melalui hari yang punah sebagai seorang insan…. ....


Perjalananku berliku ....

Cabaranku umpama kerikil-kerikil tajam ....

Namun suatu hari aku merasai balasannya....

Aku merasai nikmatku ditarik kembali....

Aku merasai masaku hampir tiba....

Tapi….ke mana destinasi insan sepertiku??....

Ke mana?? Bagaimana????....



Aku merenung jalan penghujung duniaku....

Ya….siapa aku???....

Tiba-tiba ....

“anakku masih sempat untukmu bertaubat”

Mutiara yang keluar daripada bibir ibu tua....

Aku sedar…......



Aku merenung kembali kamar sepiku....

Di mana destinasiku selepas perjalanan ini???....

Moga kau menjadi insan terpilih selepas taubatku….....

Moga aku mengerti perjalanan seorang insan….....

Bukan mainan untuk aku persiakan

!!!!!EXAM!!!!!!


minggu keletihan dah tiba..kenalah aku struggle nak study....
arghh tension aku dahlah ade satu paper fail x penah2 aku fail mid term...
tapi yang paling best sehari sebelum exam g KAMPUNG TENGI BAROH KANAN program bakti siswa....

best gler woh...
ade sawah padi memacam, ag arrr..
aku citer pon x larat...
yg pasti i will do the best...

...balik KamPunG....

yeye aku balik kampung hari nie naik aeroplane....
first time nie nek aeroplane sengsorang matilah aku kat sana nti...
pe pon kenalah gak kan tiket dah beli...
pe pon mmg best aku akn manfaatkan betol2 3 hari 2 malam kat kampung aku...
aku nak mandi sungai,mandi laut, lawat sawah padi, joging pepagi dan memacam ag arr..
dekat kampung insyaalah aku menemui kedamaian...
serabut sangat kepala aku baru2 nie...
exam lah, aku gagal dalam mid term first time sejak aku kat kolej nie...
nak share ngan orang xde spe sudi nk mendengar..takpe blog ade hehe...
yang patinya aku paling x sbr nak mandi sungai....
kampungku yang indah lalalalala...

...PLKN white ResoRt...

Di sini aku belajar untuk menjadi seorang bangsa yang berguna untuk negara...
PLKN bnyk membuka mata.....
emamng pengalaman manis aku banyak sangat kat sini...
best sangat antara kenangan paling manis lepas rempuh halangan...penat weyh..
kena panjat tembok 12 kaki..
aku x lepas monkey swing sengal tol....
tapi yang pastinya group aku mmg best..
3 bulan kat sana memacam aku belajar...
antaranya kawad kaki yang paling aku benci..
sapa nak tahan weyh tgh panas kena kawad hitam muka aku...
tapi yang paling best aku berkenalan ngan sorang awek cina comel...
tan shin yi nama dia(cindy)
yang paling kitorang rapat la gak..
klaulah bley wat bini kan best...hehehe...
pe pon group aku memang best FULCHRUM...
dapat tempat kedua pon oklah....





lepas abis rempuh halangan





luka di tangan nampk berdarah...luka di hati siapa yang tahu....
entah aku pon x tau nape....
kalu terasa hati dengan orang cukup nye lambat nak recover balik...
tapi kalau bagi org terasa hati x pe plak..
kekadang aku fikir gak cam aku nie x guna je....
kekadang aku rasa rendah diri sesangat...
kekadang aku rasa mcm salu je menyusahkan orang lain....
memang kalau aku sakit hati selalunya melarat....
tapi kalau fikir balik ade ke orang nak kisah..
jadi the best way diam je lah...
aku ni ape lah sangat kan...
kalu xde aku lagi aman rasanye..
so never mind i can gotta go my own way.....

......aku rindu....



aku rindu betol dengan zaman sekolah menengah aku....


walapun bnyk pahit manis aku di situ....


tapi di sekolah lah aku belajar memacam..


di sini aku belajar mcmaner nak jadi seorang insan...



disitulah bermulanya noktah hidup aku......


aku belajar untuk mengenal yang dunia aku sendiri x pasti....


entah kenapa aku terlalu megikut hati dan perasaan....


akibatnya diri aku sendiri aku x kenal..


inilah yg dikatakan culture shock....


aku yg dulunya cuma seorang budak kg yg x mengertin apa-apa kini dah.................


entahalah kalau nak berubah pon bukan senang..


aku terperangkap 5 tahun di sekolah menengah...


bnyk yg aku lakukan samada salah di sisi agama atau peraturan..


aku seronok dengan dunia tu...


biarlah kini aku sedar tapi tlglah jgn terlalu paksa aku..


aku cuba perlahan-lahan..


bukannya sekaligus..


aku bukan malaikat...

apa pun yg penting aku menjadi diri aku sendiri aku x hipokrit...



~~NAuGht~~


I died from the mineral and became a plant,


I died from the plant and reappeared in an animal,


I died from the animal and became a man,


Wherefore then I should fear?


When did I grow less by dying?


Next time i shall die from the man,


That I may grow the wings of angels.


From the angel,must i seek advance;


all shall perish save His face


Once more shall i wing my way above the angels


I shall become that which entereth not the imaginations,


Then let me become naught,naught,naught, for the


harp and string crieth unto me ;


Verily unto Him we return......

Bermulanya Hari Baru Dalam Hidupku...


6 October 2009


Hari ini aku belajar satu bende yang baru iaitu membuat blog. Susahnyeeer raseee.... ermmm tapi aku yakin, satu hari nanti aku pasti master sal al blogging newh...tungguuuuu laaar... korang....kawan2... aku akannnn lebih bagusssss dari korangggg.... insya Allah....!! yeaaahhhhh!!! chayOk3! A_A'

About Me

My photo
key Hell, GomBAk, Malaysia